DIY · Red, rad, pare

Kupujete li preko Ali expresa i zašto ne?!

U jednoj od FB grupa koja je namenjena ljubiteljima šivenja i drugih rukotvorina, pre neki dan se otvorila rasprava o previsokim cenama repromaterijala i sitnih potrepština. Tako se  dešava da pozamanterije “deru” sa cenama dugmadi od čak 50 dinara po komadu!

Pošto je uglavnom reč o ženama koje retko koriste internet (najčešće za Facebook) i većina ne zna engleski jezik, smatrala sam da je potrebno na jednostavan i svima razumljiv način objasniti kako funkcioniše  Ali ekspres – najveća online prodavnica gde i same, veoma jednostavno mogu da kupe sve što im je potrebno i ostvare značajnu uštedu.

shop-942398_1280

Pa  da počnemo! Naravno, na sajtu  Ali express  (nadalje ću ga zvati samo Ali ) osim makaza i ukrasnih traka, može da se kupi sve, kako se to obično kaže “od igle do lokomotive” ali ja ću se danas primerima zadržati na dugmićima 🙂

Aliju možete da pristupite sa desktopa ili  mobilnog telefona putem aplikacije. Ja koristim aplikaciju na mobilnom telefonu jer sam navikla da telefon koristim za sve. Ako to želite idite na Google play store  i instalirajte ovu aplikaciju.

Na desktopu računara ukucate www.aliexpress.com :

alihome-crop

Ovih dana, tačnije 11. novembra, se na Aliju održava veliki godišnji šoping festival, pa će cene biti niže nego obično, čak do 50%. To je ujedno razlog što se na svim ilustracijama na ovom tekstu pokazuje taj crveni kvadrat sa datumom 🙂

Prvi korak je da se prijavite na Ali, i to možete da učinite putem mejla ili Facebook naloga što je još jednostavnije. Zelenim krugovima sam označila mesta na koje treba da obratite pažnju. Pre svega kliknite na – Sign in i ispod se vide ikonice Fejsbuka i mejla.

sign-in-ok

Ako ste se odlučili na prijavu putem Fejsbuka, kliknite na prepoznatljivu ikonicu i otvoriće vam se ovakav prozorčić. Kliknite na – continue as… i gotovo!

fb-prijava

Za prijavu putem mejla unesite mejl adresu i lozinku.

mejl

Sledeća fotka pomoći će onima koji ne poznaju engleski jezik. Na Aliju i to može da se prilagodi vama. Kliknite na opciju “Language” i možete da odaberete  bosanski ili hrvatski  jezik pošto  srpski jezik još nije u ponudi. Na donjoj ilustraciji se vidi da je posle izbora bosanskog jezika sve više-manje prevedeno i uživanje može da počne 🙂

ali-home-ok

Ukucajte u polje “Search” ono što tražite kliknite na lupu i to je to! Potraga za našim dugmićima je počela!

pretraga

U podkategoriji “Odjeća, šivenje i tkanine” se nalaze čipke, trake, tkanine, vunica, šivaći pribor, igle… Pošto tražimo dugmad kliknućemo na njih.

dugmad

Kategorije, koje se nalaze na levoj strani, mogu se i direktno pretraživati,  a ono što nas “zlatnih ruku” najviše interesuje se nalazi u kategoriji “Dom i vrt”. Kliknite na tu kategoriju pa će se otvoriti prozor sa podkategorijama namenjenih šivenju, vezu i još mnogo toga.

kategorije

Jako važna napomena vezana za troškove dostave! Obavezno označite polje “besplatan transport” ili “free shipping”. Bitno je znati da za svaku pretragu ovo polje morate iznova da označite.

To u praksi znači da će ono što ste poručili stići bez bilo kakvih dodatnih troškova dostave. Manje paketiće ćete pronaći u poštanskim sandučićima a krupnije će vam poštar doneti na vrata.

besplatno

Tražili smo dugmad i dobili smo na hiljade različitih ponuda. Kako odabrati i na šta treba obratiti pažnju? Pažljivo pogledajte ovu sliku ispod i informacije obeležene zelenim kvadratima:

poslednja

1.Prvo što ja gledam su cena i količina. U ovom primeru dobijate 50 komada dugmadi za 1.69 dolara, a ukoliko kupite baš 11. novembra koštaće 1,17 $.

  1. Dostava je besplatna i vrši se putem pošte, a vreme isporuke u ovom slučaju  je 30 do 50 dana. Iako se ovim rokom prodavac štiti od lenjosti pošte (to se pre svega odnosi na našu poštu koja zna da zaturi pošiljku) , ja sam uvek robu dobijala u roku od 15 do 20 dana. U svakom slučaju, kad to vreme dostave imate na umu, onda isplanirate kupovinu unapred.

Inače, put vašeg paketa možete da pratite opcijom “tracking” pa ćete u svakom momentu znati kada je prodavac isporučio, kada je krenula na put i kad otprilike stiže do vas.

  1. Odabrali ste ove crvene dugmiće, a da biste ih bolje videli kliknite na sliku i ona će biti uvećana. Takođe, na ovom primeru vidimo da ima čak 5 fotografija dugmića.
  2. Ako vam se ovi dugmići sviđaju dodajte ih u listu želja, pa nastavite pretragu dalje. Na kraju ćete iz te liste želja odabrati ono što želite i kupiti. Ako niste u dilemi i želite da ih kupite kliknite na opciju “Kupi sada” ili “Buy”.
  3. I još jedna veoma važna stvar koja pomaže kod pravog izbora. Vidite na vrhu slike  “pozitive feedback” koji je u ovom slučaju čak 98,4% što praktično znači da je od 28999 kupaca toliko zadovoljnih. To je najbolja moguća preporuka.

U praksi to znači da je roba tačno onakva kako je opisana, da je stigla na vreme, u dobrom pakovanju i neoštećena. Nakon što kupite nešto na Aliju i od vas će se očekivati ta povratna informacija. Tako će i vaše mišljenje pomagati drugima da se lakše odluče.

evro-11

Ovo su isti dugmići sa cenom u evrima. E sad dolazimo do toga da li kupovinom na Aliju štedimo? Po ceni od 1,55 evra jedno dugme košta 0,04 evra. To je oko tri dinara. Pošto je reč o drvenim dugmićima, ručno bojenim ekološkim bojama, možete li da pretpostavite pošto bi ih prodavale naše pozamanterije? Hmm…  11. novembra koštaće 1.07 evra tj. oko 2.5 dinara.

Svaki proizvod je veoma detaljno objašnjen, a ukoliko vam je potrebna dodatna informacija ili dogovor sa prodavcem o popustu imate opciju da mu se javite.

Slobodno to učinite jer su svi veoma profesionalni i veoma, veoma ljubazni. I pišite na svom maternjem jeziku, njima to nije nikakav problem 🙂 Ukoliko ne znate engleski nema problema.

Na raspolaganju vam je i Google translate na kome  možete da prevedete reč koja vam je potrebna bez muke.

detalji-o-proizvodu

 

E sad, ništa od ovoga nije moguće ukoliko nemate internet karticu za plaćanje. Ja sam se dugo bojala kupovine na internetu, smatrajući da nije bezbedna. Naravno, to nije tačno.

Ipak, ukoliko ste i dalje skeptični po ovom pitanju, jednostavno to rešite tako šro ćete na internet karticu uplatiti samo onoliko koliko nameravate da potrošite.

Ja koristim karticu Telenor banke i prezadovoljna sam. Proverite na Telenor sajtu ili u prvoj poslovnici koliko je jednostavno i sigurno korišćenje usluga ove mobilne banke, pa mi javite da li sam bila u pravu kad ih hvalim. Jer ja volim da budem u pravu 🙂 Šalim se malo, ali takva sam kakva sam 🙂

Predlažem vam da, posle ove naše male potrage za savršenim dugmetom,  pročitate i odličan tekst o kupovini na Aliju čiji autor Darko Vidić ozbiljno pristupa konceptu online trgovine, sa svim zamkama i nedoumicama koje uz to idu, koje razjašnjava kako u tekstu tako i u komentarima ispod teksta. Tu ćete naći mnogo toga o čemu ja nisam pisala (npr. šta podleže carini ) kao i detaljno uputstvo kako izvršiti plaćanje.

Pa izvolite 🙂 Uživajte u otkrivanju ponude na Aliju, a za dodatna pitanja – tu sam 🙂

Foto: http://www.pixabay.com , printscreen

Tekst: T., http://www.zverko.rs